Ο Πύργος

Ο Πύργος 

ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

 

Νιώστε τη μεσαιωνική αύρα!

Ο Πύργος Καλλίστης είναι ένα σημείο της Σαντορίνης με πλούσια ιστορία και ξεχωριστή αύρα. Κατά τον μεσαίωνα, ήταν μία από τις πέντε καστροπολιτείες που χτίστηκαν στο νησί για να προστατευτούν οι κάτοικοι από τις εισβολές των πειρατών. Το καστέλλι (κάστρο) του Πύργου ήταν το τελευταίο από τα πέντε που χτίστηκαν στο νησί, ενώ η θέση του στην κορυφή του νησιού το έκανε το ισχυρότερο στο νησί. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι οι τοίχοι των σπιτιών σχηματίζουν την γραμμή προστασίας του χωριού. Στην κορυφή του Πύργου, χτίστηκε ένα κάστρο στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται μια από τις πιο εντυπωσιακές εκκλησίες του νησιού. Λεπτομέρεια: Η κεντρική είσοδος του κάστρου βρίσκεται μόλις μερικά βήματα από την είσοδο του Ζάννος Μέλαθρον.

Κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, ο Πύργος ήταν ένα από τα πιο εύπορα χωριά του νησιού και ο πλούτος των κατοίκων είναι ευδιάκριτος σε όλα τα αρχοντικά του χωριού. Το Ζάννος Μέλαθρον ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του και τις δυναμικές γραμμές του αποτελώντας ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ομορφιάς εκείνης της εποχής. Έξω από το Ζάννος Μέλαθρον, βρισκόταν το κεντρικό καφενείο του χωριού, όπου οι κάτοικοι του Πύργου μαζεύονταν για να συζητήσουν απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα του χωριού.

 Στις μέρες μας, ο Πύργος συνεχίζει να διατηρεί με νοσταλγία την αύρα και την ατμόσφαιρα μιας γοητευτικής και ρομαντικής περιόδου. Ευτυχώς, κάθε χρόνο διοργανώνονται διάφορες δράσεις για την διατήρηση της πολιτισμικής ζωής του χωριού. Οι σημερινοί επισκέπτες του Πύργου απολαμβάνουν περιπάτους στα γραφικά σοκάκια της πρώην καστροπολιτείας και πρωτεύουσας του νησιού, θαυμάζουν τις εκκλησίες, επισκέπτονται μουσεία και χαλαρώνουν πίνοντας τον καφέ τους στις πλατείες υπό τον ίσκιο των καμπαναριών.